Zweetvoeten

0
4232
zweetvoeten

Zweetvoeten zijn een normale reactie van het lichaam onder bepaalde omstandigheden zoals sporten of andere intensieve lichamelijke activiteit. Sommige mensen hebben last van overmatig zwetende voeten, die zelfs in rust kunnen optreden. Overmatig zweten wordt in de medische wereld ook wel “Hyperhidrosis” genoemd. Als iemand last heeft van zweetvoeten tijdens normale activiteiten, in rust of normale temperatuur kan er sprake zijn van hyperhidrosis. Hyperhidrosis is vaak een erfelijke aandoening en kan voor veel mensen een belemmering zijn in het dagelijkse leven.

Iedere voet bevat ongeveer 250.000 zweetklieren, wat de voeten erg gevoelig erg gevoelig maakt voor schimmelinfecties. Te strakke schoenen, synthetische sokken en vochtige omstandigheden zijn de grootste boosdoeners bij zweetvoeten. Gelukkig kunnen deze problemen eenvoudig voorkomen worden door de juiste maatregelen.

Oorzaken

De hoofdoorzaaken van zweetvoeten zijn het dragen van te strakke schoenen en synthetische sokken die niet kunnen ademen. Vochtige weersomstandigheden, stress, overmatig alcoholgebruik en cafeïne zijn ook een aantal andere belangrijke oorzaken. Mensen die last hebben van een lage bloedsuikerspiegel of een te snel werkende schildklier kunnen ook te maken krijgen met dit probleem. In sommige gevallen is er sprake van een erfelijke belasting (zoals Hyperhidrosis).

Wat te doen tegen zweetvoeten

Er bestaan een aantal behandelingen tegen zweetvoeten:

  • Chirurgische ingreep (uitzonderlijk)
  • Medicijnen
  • Zelfhulp

Behandeling

Last hebben van zweetvoeten is geen pretje en bij een slechte verzorging van de voeten kan er ook een nare geur optreden. Gelukkig bestaan er een aantal behandelingen om dit tegen te gaan. Een groot deel van de behandelingen kan zelf uitgevoerd worden en zullen verder op deze pagina uitgebreid aan bod komen. Bij sommige mensen werkt zelfhulp niet voldoende en kan de stap (in overleg met de huisarts) gezet worden naar medicijnen of in uitzonderlijke gevallen een chirurgische ingreep, zoals Botox.

Wat kan ik zelf doen?

Voeten drogen

Natte voeten zijn een broeinest voor bacteriën. Zorg er daarom altijd voor dat de voeten goed afgedroogd worden na het douchen. Vergeet hierbij niet goed te drogen tussen de tenen.

Talkpoeder

Een handig en simpel middel om de voeten droog te houden is talkpoeder.

Voeten regelmatig wassen

Om de voeten goed schoon te houden is het handig om een keer per dag 10 minuten te baden in een voetenbad. Je kan hier een klein beetje soda of zeezout toevoegen. Buiten dat een voetenbad ook best aangenaam is hebben soda en zeezout een ontsmettende werking. Vergeet niet de voeten na afloop goed af te drogen.

Droge schoenen en sokken

Trek iedere dag schone sokken aan en verschoon deze meerdere keren per dag als ze vochtig zijn. Katoenen sokken zijn hierbij te adviseren omdat deze het vocht beter absorberen in tegenstelling tot polyester sokken, die juist een verstikkende werking hebben.

Lucht regelmatig de schoenen en probeer in huis zo min mogelijk schoenen te dragen. Draag schoenen die goed ventileren, een voorbeeld hiervan zijn schoenen van het merk Geox.

Voetenspray

Bij vrijwel iedere drogisterij zijn voetensprays beschikbaar. Vaak hebben deze sprays een schimmeldodende en anti-transpirante werking. Dit voorkomt nare g eurtjes en vocht.

Zweetvoeten en Botox

Botox tegen zweetvoeten? Botox is van zichzelf een bacterie en wordt niet alleen gebruikt om rimpels weg te werken, maar ook om zweetklieren af te sluiten. De behandeling wordt uitgevoerd door middel van een spuitje waarmee de vloeistof in de zweetklieren wordt gespoten. De ingreep kan pijnlijk zijn vanwege de vele zenuwuiteinden in de voetzolen. De behandelaar kan voor hij/zij de behandeling start de voet insmeren met een verdovende zalf om zo de pijn te verzachten.

Bedenk wel dat deze behandeling de zweetproductie niet remt en het goed mogelijk is dat op andere plekken van het lichaam alsnog overmatig zweten kan optreden.

Feitjes

Zweet heeft van zichzelf geen geur, omdat het bestaat uit water en zout. Schimmels zijn de oorzaak van de nare geur. Dit ontstaat wanneer men altijd schoenen en sokken draagt en het zweet geen kans krijgt om te verdampen. Bacteriën krijgen op deze manier de kans om zich op te hopen.

Diagnose

Door een simpel onderzoek kan een arts vaststellen of er sprake is van hyperactieve zweetklieren. Aan de onderkant van de voeten wordt een middel op jodiumbasis aangebracht wat blauw verkleurt op de plekken waar intensief gezweet wordt. Een arts kan aan de hand van de blauwe verkleuring vaststellen hoe erg de zweetproductie is en zo een behandeling adviseren.

Voetverzorging

Een goede voetverzorging is van belang om zweetvoeten, schimmels en nare geurtjes te voorkomen. Een paar kleine tips zijn:

  • Vermijd te strakke schoenen
  • Vermijd synthetische sokken die niet kunnen ademen
  • Matig alcohol- en cafeïnegebruik
  • Voeten goed afdrogen na het douchen
DELEN
Vorig artikelHielspoor
Volgend artikelKinkhoest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here