Workaholisme: Ben jij verslaafd aan werk?

0
556

Aangezien we allemaal zijn getroffen door de verschuivende economie, werken veel van ons harder dan ooit tevoren en voelen zich daardoor overwerkt. Maar voor sommigen, is er een drang om meer en meer te werken die verder gaat dan simpelweg daarmee de rekeningen te kunnen te betalen – sommigen zijn verslaafd aan werk.

Een werkverslaving, of workaholisme, was een term die eerst gebruikt werd om de oncontroleerbare drang naar werk te beschrijven. Een workaholic is iemand die lijdt aan deze aandoening.

Hoewel het een alom erkende en geaccepteerde verschijning is in de populaire cultuur, en ondanks het bestaan van 40 jaar literatuur over dit onderwerp, is een werkverslaving geen officieel erkende medische aandoening of geestelijke stoornis.

Een van de redenen voor dit gebrek aan erkenning van werkverslaving is dat werken, zelfs overdreven veel werken, wordt gezien als een positieve eigenschap in plaats van een probleem. Overwerk wordt beloond, zowel op financieel vlak als sociaal cultureel vlak, en kan leiden tot een positief beeld van de werknemer op verschillende manieren. Echter, een werkverslaving kan een zeer reëel probleem zijn en kan in de weg staan op het werk en in relaties, zoals dit ook het geval kan zijn bij andere verslavingen.

De oorspronkelijke reden dat de term “workaholic” werd bedacht, was om de parallel tussen werkverslaving en alcoholisme aan te tonen. Dit is waarschijnlijk nauwkeuriger dan de gemeenschappelijke waarneming dat iemand die overdreven veel werkt een persoon is die verantwoordelijk en ethisch handelt.

Problemen die in verband staan met een werkverslaving

Hoewel veel werken vaak als goed beschouwd en zelfs beloond wordt, zijn er problemen die verband houden met een werkverslaving.

Zoals met andere verslavingen, wordt werkverslaving gedreven door dwang, in plaats van een goed gevoel van vervulling dat gebruikelijk is bij mensen die die veel inspanning en toewijding in hun werk leggen.

In feite, mensen die ten prooi vallen aan een werkverslaving kunnen heel ongelukkig zijn en ontevreden over hun werk, kunnen overdreven bezorgd zijn over hun werk,  hebben geen controle over hun wens om te werken, en kunnen zo weinig tijd en energie steken aan privézaken zoals relaties en activiteiten buiten het werk.

Signalen en symptomen van een werkverslaving

Ondanks de moeilijkheid om een werkverslaving exact vast te stellen, zijn er signalen en symptomen die gepaard gaan bij deze verslaving.

 • Toegenomen drukte, zonder toename van productiviteit
 • Obsessief denken hoe je meer tijd vrij kunt maken voor werk
 • Meer tijd besteden aan werk dan bedoeld
 • Overdreven veel werken om eigenwaarde te behouden
 • Overmatig werken om gevoelens van schuld, depressie, angst en hopeloosheid te onderdrukken
 • Relatieproblemen als gevolg van overwerk
 • Gezondheidsproblemen als gevolg van werkgerelateerde stress of overwerk
 • Werk gebruiken als een manier om om te gaan of onderdrukken van gevoelens
 • Een tolerantie voor werk ontwikkelen, en uiteindelijk meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken
 • In de stress raken als je gehinderd wordt om je werk te doen of niet kunt werken
 • Toegeven aan overwerk wanneer je probeert te minderen of stoppen

Deze signalen en symptomen van werkverslaving delen een groot aantal kenmerken met andere verslavingen, met name gedragsmatige verslavingen waarin de betrokkenheid bij de activiteit of het gedrag steeds belangrijker wordt, en andere belangrijke zaken overschaduwt zoals relaties en andere privézaken.

Wat te doen als ik verslaafd ben aan werk?

Als je vermoed dat je verslaafd bent aan werk, kun je proberen een pauze te nemen en kijken hoe je je daarbij voelt. Als je gedachten over werk niet uit kunt schakelen, en je het gevoel hebt dat je je verliest in werk om andere verantwoordelijkheden of gevoelens te vermijden, kun je mogelijk baat hebben bij een behandeling van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg.

Hoewel je waarschijnlijk geen specifiek behandelprogramma zult vinden, zijn er veel methodes en benaderingen die gebruikt worden om verslavend gedrag in bedwang en controleerbaar te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here