Slaap lekker: 9 Vragen die je jezelf moet stellen voor een betere nachtrust

0
466

1 Lig ik te woelen en te draaien?

Slapeloosheid is de meest ondervonden slaapproblemen en treedt vaker op naarmate we ouder worden. Vrouwen hebben meer kans om symptomen te melden, in het bijzonder als het gaat om slaapapneu die na de menopauze optreedt. Slapeloosheid lijkt ook vaker voor te komen onder degenen die werkloos of alleenstaand zijn of een laag sociaal-economische status hebben.

2 Heb ik problemen met mijn ademhaling?

Iemand met slaapapneu kan luid snurken, korte pauzes in de ademhaling ervaren en/of een stokkende ademhaling hebben. Tijdens een episode van apneu daalt het zuurstofgehalte in het bloed, gaat de hartslag omhoog, en wordt de slaap verstoord wanneer de persoon in kwestie wakker wordt om adem te halen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van slaap, functioneren overdag en algehele gezondheid.

3 Hoe lang duurt het voor ik in slaap val?

Het leven kan ingewikkeld zijn. Sommige van onze verwachtingen ten aanzien van onze slaap kunnen enigszins misplaatst zijn. De gedachte vrijwel direct in slaap te vallen als je in bed bent gestapt kunnen misleidend zijn. Deadlines, verantwoordelijkheden, angst, of andere gezondheidskwesties kunnen invloed hebben op de snelheid waarmee we in slaap vallen.

4 Zou ik een ernstig probleem kunnen hebben?

Soms is het nuttig, vanuit zowel psychologisch als medisch oogpunt, om te kijken naar de lange lijst van slaapproblemen die je kunnen beïnvloeden. Het kan je helpen het probleem te achterhalen dat zorgt voor je slaapproblemen.

5 Krijgt mijn kind genoeg nachtrust?

Als kinderen niet genoeg slapen ’s nachts en niet aan de uren komen die bij hun leeftijd hoort, dreigt hun algehele gezondheid ondermijnd te worden. Onderzoekers veronderstellen dat verstoring van de slaap permanente schade aan de hersenen kan veroorzaken, genaamd hypothalamus, die verwantwoordelijk is voor het regelen van de eetlust en uitgave van energie.

6 Heb ik moeite met ontwaken?

Slaapverlamming is een voorbijgaand onvermogen om te bewegen of te spreken als men op het punt staat te ontwaken, zonder ander kenmerk van narcolepsie. Er is hiervoor geen behandeling nodig, maar het vermijden van slaaptekort, stress, en slaapmiddelen kan nuttig zijn.

7 Ben ik vermoeid halverwege de dag?

Als het gaat om het profijt van een dutje, draait alles om het ervaren van de juiste fasen van slaap. Als je dutje je brengt naar fase een slaap (net wegzakken) naar fase twee (wanneer hersenactiviteit trager wordt) zal je energiek en alerter wakker worden. Wanneer je dutje verdergaat in fase drie en vier (diepe slaap), zul je niet makkelijk wakker worden en je waarschijnlijk versuft en moe voelen.

8 Krijg ik voldoende nachtrust?

Studies gericht op slaap tonen aan dat degenen die aanzienlijk minder slapen dan de aanbevolen uren, mogelijk een slaaptekort ontwikkelen. Als gevolgd kunnen zij gevoelig raken voor milde tot matige cognitieve stoornissen, verminderde motoriek, emotionele prikkelbaarheid, gewichtstoename, en verzwakt immuunsysteem.

9 Val ik te snel in slaap?

Je kunt jezelf beschouwen als de perfecte slaper als je snel in slaap valt. Je slaapt heel diep en het lijkt erop dat je op ieder tijdstip een dutje kunt doen en overal in slaap kunt vallen. Het klinkt misschien vreemd, maar snel in slaap kunnen vallen kan een teken zijn van een slaapprobleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here