Hielspoor

0
5777
hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor, door medici ook wel spina calcaneï genoemd,  is een pijnlijke aandoening aan de hiel. Bij deze aandoening is er sprake van kalkafzetting aan de hiel. Om precies te zijn bij de aanhechting van de pees. Vanwege het laatste wordt hielspoor regelmatig een peesontsteking genoemd. Een groot deel van de bevolking heeft wel in meer of mindere mate kalkvorming onder de hiel, maar dit zorgt lang niet bij iedereen voor pijnklachten. Op de afbeelding hiernaast is een röntgenfoto te zien waar de kalkafzetting duidelijk zichtbaar is in de vorm van een klein uitstulpsel.

Hielspoor staat erom bekend hevige pijn te veroorzaken zodra men loopt of opstaat en weer afzwakt zodra men rust neemt. Echter na te lang stil zitten zijn de pijnklachten bij opstaan vaak vrij hevig.

Over het algemeen is hielspoor goed te behandelen en houdt het een aantal weken tot een paar maanden aan. Er zijn uiteraard ook gevallen bekend waarbij het veel langer aanhoudt. Op deze website zullen we uitgebreid ingaan op de behandeling, oorzaak en symptomen van deze aandoening.

Oorzaken hielspoor

Er zijn een flink aantal zaken die hielspoor kunnen veroorzaken, maar over het algemeen komt het altijd neer op overbelasting van de peesplaat. Hieronder een lijst met punten die het in de hand kunnen werken:

Slecht schoeisel:

Slechte schoenen kunnen ook een oorzaak zijn. Door een slechte stand van de voet kan de peesplaat overbelast raken. Het is daarom belangrijk om altijd een schoen te dragen, eventueel met steunzool, die de voeten goed ondersteunen om zo hielspoor te voorkomen.

Te korte kuitspier:

Een te korte kuitspier kan ook een van de oorzaken zijn, omdat de peesaanhechting continu onder spanning staat.

Overgewicht:

Dit zorgt voor een constante belasting van de hiel en is vaak een belangrijke oorzaak.

Sporten:

Vooral hardlopen kan een zware belasting zijn voor de hiel. Zo kan een verkeerde loophouding er voor zorgen dat u klachten ontwikkelt.

Platvoeten of holle voeten:

Door een verkeerde stand van de voet kan de aanhechting van de pees worden geirriteerd.

Hoe voorkom je herhaling van de klachten?

 • Geef het lichaam de tijd om te wennen aan een nieuwe behandeling. Het lichaam zal deze tijd nodig hebben.
 • Koop regelmatig goed passende schoenen.
 • Vermijd lopen op blote voeten op een harde ondergrond. Zonder schoenen zal uw hiel al het gewicht moeten dragen.

Prognose

De prognose is over het algemeen zeer gunstig. De ontsteking reageert vaak erg goed op niet-chirurgische ingrepen, zoals oefeningen, zolen en goede schoenen. Bij een klein aantal mensen dat toch ernstige klachten blijft ondervinden kan gekozen worden voor een chirurgische ingreep.

Een operatie kan complicaties met zich meebrengen zoals zenuwpijn en een verdoofd gevoel rondom het behandelde gebied.

Plantaire fasciitis

Er is sprake van plantaire fasciitis als de peesplaat onder de voet ontstoken raakt. Naar mate de onsteking langer aanhoudt kan er een kalkafzetting ontstaan rondom de aanhechting van de pees en einde van het hielboot. In dit stadium spreekt men van hielspoor.

Voor meer informatie kunt u terecht op:
– Wikipedia over dit onderwerp
– Wikipedia Plantaire fasciitis

Behandeling en tips

Hielspoor behandeling

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om hielspoor te behandelen. Zo zijn er behandelmethodes die u zelf kunt toepassen, maar ook therapeutische en alternatieve behandelingen. Voordat u zelf aan de slag gaat met oefeningen om de hielspoor te behandelen is het verstandig om eerst de huisarts te raadplegen om andere problemen met de hiel uit te sluiten. Hieronder staat een lijst met behandelingen inclusief uitleg.

Zelfzorg

Rust:
Het eerste advies bij hielspoor is rust. Dit is soms lastig aangezien de hiel met regelmaat belast wordt.

Loop niet op blote voeten.

Strassburg Sock:
De Strassburg Sock is een sok die tot onder de knie getrokken wordt. De sok bevat een stuk klitteband van de teen tot net onder de knie en zorgt ervoor dat er een lichte spanning op de peesplaat wordt uitgevoerd. Het voorkomt dat het weefsel rond de pees gaat verkleven en kalkafzetting ontstaat.

Het beste resultaat is te behalen door de sok gedurende een periode van 2 a 3 maanden iedere nacht te dragen.

Inlegzooltjes:
Inlegzooltjes kunnen een oplossing bieden bij hielspoor. Ze bieden ondersteuning en hebben vaak een speciale demping om de hiel gedeeltelijk te ontlasten tijdens het lopen.

Er zijn 2 keuzes bij de aanschaf van inlegzooltjes:

Confectie zooltjes:
Dit zijn standaardzooltjes, ook wel prefab zolen genoemd, die al vanaf 10 euro verkrijgbaar op internet. Deze zooltjes bieden een ondersteuning aan het voetbed en hebben een zachte demping onder de hiel om de ergste klappen tijdens het lopen op te vangen.
Steunzool op maat:
Als er sprake is van een afwijking aan de voet is het erg verstandig om steunzolen op maat te laten maken. Hielspoor zou namelijk een gevolg kunnen zijn van een verkeerde stand van de voet. Ook als u merkt dat confectie zooltjes niet het gewenste resultaat opleveren, is het verstandig om eens contact op te nemen met een deskundige om te kijken naar de stand van de voet.

Hakjes
Als er sprake is van beginnende hielspoor kan een hakje als hielspoor behandeling uitkomst bieden. Deze worden verkocht bij vrijwel iedere schoenenzaak en anders via internet te bestellen.

Oefeningen:

 1. Ga op de rand van het bed of stoel zitten en probeer een potlood op te pakken tussen uw tenen. Deze oefening kunt u een aantal keer per dag herhalen.
 2. Leg een handdoek op de grond en ga wederom op een stoel zitten. Probeer nu de handdoek op te rollen met uw tenen. Herhaal deze oefening een aantal keer per dag
 3. Ga op bed zitten en leg uw been recht naar voren. Sla vervolgens een handdoek om uw voet en voer een beetje rek uit door aan de handdoek te trekken. Herhaal dit 10 keer. U kunt deze oefening een aantal keer per dag uitvoeren.

IJszak
Stop een ijszak in een thee- of handdoek en leg de hiel op de ijszak gedurende 10 minuten.

Therapeutische behandeling

Shockwave:
Shockwave is een bekende therapie als behandeling tegen hielspoor. Het is een therapie die werkt op basis van geluidsgolven. Een klein apparaat wordt tegen de hiel aangehouden en vervolgens zullen er geluidsgolven de hiel in gaan. Dit klinkt als een harde tik. De behandeling kan vrij pijnlijk zijn, maar zal volledig afgestemd worden op de patient. De kracht van de geluidsgolven zal laag beginnen en langzaam opgevoerd worden.

Na de behandeling kan de hiel nog een korte tijd zeurderig aanvoelen.

Cortisonen injectie:
Cortisone is eigenlijk een stresshormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors. Het geneesmiddel heeft als functie om infecties / ontstekingen af te remmen. De behandeling is echter niet geheel zonder gevaren en wordt echter alleen uitgevoerd als andere behandelingen niet werken.

Tape:
Er kan voor gekozen worden om de voet in te laten tapen. Het zorgt ervoor dat de peesaanhechting niet teveel oprekt. De tape moet echter wel op een speciale manier aangebracht worden en is niet iets wat men zelf moet proberen aan te leggen.

Symptomen van hielspoor

Hielspoor symptomen zijn over het algemeen voor de meeste mensen hetzelfde. Vooral pijn is een veelgehoorde klacht bij hielspoor. Het is belangrijk de symptomen van hielspoor tijdig te ontdekken en te behandelen. Hoe langer hielspoor aanwezig is des te lastiger is het om er weer vanaf te komen.

Een aantal hielspoor symptomen zijn:

 • Niet direct met de hak op de grond kunnen staan, omdat dit erg pijnlijk is.
 • Na een tijd zitten en bij het opstaan in de ochtend is de hiel erg gevoelig en valt er bijna niet of helemaal niet op te staan.
 • Pijnlijke hiel tijdens het lopen. Vooral zoals hierboven al is aangegeven bij het opstaan in de ochtend.
 • Meestal is de pijn te voelen in de hele hiel en niet specifiek op een punt in de hiel.
 • Pijn na lang stilstaan.
 • Pijn tijdens autorijden. De voet staat niet in natuurlijke stand tijdens het autorijden en kan de hiel dus belasten.
 • Soms heeft men ook last van een branderig gevoel in de hiel.
 • Stijfheid van de voet.
DELEN
Vorig artikelBuikgriep
Volgend artikelZweetvoeten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here