Buikgriep

1
14708
Alle informatie over buikgriep

Wat is buikgriep?

Met buikgriep wordt gastro-enteritis bedoeld. Gastro-enteritis betekent letterlijk een maag-darmontsteking. Wanneer je buikgriep hebt, wil het niet zeggen dat zowel je maag als darmen ontstoken zijn, meestal is of je maag of je darmen ontstoken. Als er een ontsteking in de slijmvliezen van je maag is, noemen we dit gastritis en als er een ontsteking in de slijmvliezen van je darmen is, noemen we dit enteritis. Buikgriep bestaat dus in verschillende soorten. Deze verschillende vormen van griep worden door verschillende bacteriën veroorzaakt.

Oorzaak

Buikgriep kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of een parasiet.

Verschillende bekende soorten virussen die de oorzaak kunnen zijn:

 • norovirus
 • rotavirus
 • astrovirus
 • adenovirus

Het norovirus is een heel besmettelijk virus, wat meestal via de mond het lichaam binnenkomt. Het rotavirus komt zowel bij kinderen als volwassenen voor, maar het kan vooral de kinderen erg ziek maken. Kinderen kunnen diarree krijgen en uitgedroogd raken. Het astrovirus komt vooral bij baby’s en peuters voor. Het adenovirus is niet zo bekend. Dit virus kan lang in het lichaam blijven.

Naast virussen kunnen ook bacteriën de oorzaak zijn. Bekende bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken zijn:

 • salmonella bacterie
 • shigella
 • listeria
 • campylobacter
 • escherichia coli
 • clostridium difficile
 • vibrio chlolerae

De salmonella bacterie komt via de mond het lichaam binnen en veroorzaakt een darminfectie. Shigella veroorzaakt ernstige en bloederige diarree. Een besmetting met de listeria komt niet zoveel voor, deze bacterie komt ook via de mond het lichaam binnen. De campylobacter zit vooral in kip, maar ook in vlees; mensen met weinig weerstand kunnen hieraan overlijden. De escherichia coli komt in de dikke darmen voor en kan darmontsteking veroorzaken. Clostridium difficile komt ook vooral in de darmen voor en veroorzaakt meestal diarree. Vibrio chlolerae is de veroorzaker van cholera; een infectieziekte met ernstige diarree en kans op uitdroging. Tenslotte kunnen ook parasieten de veroorzakers zijn van buikgriep. Bekende soorten zijn de cryptosporidium en de giardia. De cryptosporidium kan voor ernstige diarree zorgen, tot uitdroging toe. De Giarda kan ook voor ernstige diarree zorgen en komt vooral het lichaam binnen door besmet water of eten.

Symptomen

Buikgriep is meestal wel snel te herkennen. Symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, pijn in onderbuik, weinig eetlust, borrelen van darmen, pijn in de maag, duizeligheid, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Deze symptomen hoeven niet allemaal aanwezig te zijn, het kan ook dat je maar met een paar van deze symptomen te maken krijgt.

Wat doen bij buikgriep?

Meestal wordt er weinig tegen buikgriep gedaan. Het beste is om gewoon een paar dagen thuis te blijven en goed uit te zieken. Buikgriep duurt vaak maar een paar dagen en gaat vanzelf over. De huisarts zal ook niet zo snel iets tegen buikgriep geven. Wel moet je er goed opletten dat je niet uitdroogt. De meeste mensen moeten overgeven en zijn aan de diarree, waardoor de kans op uitdroging groot is. Door goed te blijven drinken, kan dit voorkomen worden. Wanneer het nodig is, kan het vochttekort aangevuld worden met een bepaalde rehydratievloeistof in te nemen, zoals bijvoorbeeld ORS (Oral Rehydration Solution).

Besmetting voorkomen

Buikgriep is heel moeilijk te voorkomen. Je kan het op veel verschillende manieren oplopen, het is heel besmettelijk. Een goede hygiëne kan de kans op buikgriep verkleinen. Vooral wanneer er buikgriep in de omgeving heerst, is het belangrijk om de hygiënemaatregelen extra in acht te nemen. Was je handen meerdere keren per dag, hou alles goed schoon (vooral de toilet), was de kleding en handdoeken dagelijks uit, laat geen eten klaarmaken door iemand die besmet is en ga zo maar door. Maar dan blijft het nog lastig om een het te voorkomen. Kinderen kunnen het op school oplopen, waar ze in contact komen met andere (besmette) kinderen. Wanneer er eenmaal iemand is die buikgriep heeft, is de kans groot dat anderen het ook krijgen.

Behandeling

Waar kan je zelf op letten als je buikgriep hebt?

Waar vooral op gelet moet worden is dat er geen uitdroging plaatsvindt, deze kans is groot als je flink aan de diarree bent of moet overgeven. Door het braken en de diarree verliest het lichaam veel vocht, vooral ouderen en kinderen hebben een verhoogde kans op uitdroging omdat de buikgriep bij deze groepen vaak iets langer duurt.

Uitzieken

Bij de meeste vormen van deze griep is er geen speciale behandeling nodig. Meestal gaat het na een paar dagen vanzelf over. Je kan dan het beste lekker thuisblijven en daar uitzieken. Na een paar dagen zakt de misselijkheid en het overgeven en de diarree zal ook verminderen. Je kunt je door buikgriep heel vervelend voelen, dus rust nemen is het beste wat je kan doen. Het is meestal niet nodig om naar de huisarts te gaan, hij zal niet zo snel iets voorschrijven. Het is belangrijk om goed te blijven drinken, zodat er minder kans is op uitdroging.

Bacterie

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus. In sommige gevallen gaat het echter om een bacterie. Een bacteriële buikgriep is meestal wat ernstiger dan een buikgriep die veroorzaakt wordt door een virus. Het kan om verschillende soorten bacteriën gaan, één daarvan is de salmonella bacterie. Bij een bacteriële infectie geldt in principe hetzelfde als bij een infectie van een virus. Het beste is om gewoon thuis uit te zieken. Deze infectie duurt ook vaak maar een paar dagen en gaat meestal vanzelf over. In ernstige gevallen kan de huisarts antibiotica voorschrijven. De antibiotica kan de bacterie vernietigen. Toch zal de huisarts dit niet zo snel doen. Ook bij deze infectie geldt dat je goed moet blijven drinken, zodat de kans op uitdroging kleiner wordt.

Behandeling uitdroging

Een buikgriep kan leiden tot uitdroging. Bij een buikgriep blijft er vaak weinig vocht in het lichaam. Overgeven en diarree zijn twee symptomen die bij buikgriep horen. Het is daarom noodzakelijk om veel te drinken, zodat het lichaam wel genoeg vocht binnen krijgt. Verder moet de persoon goed in de gaten gehouden worden. Enkele symptomen van uitdroging zijn: droge mond, dorst, diepliggende ogen, zweverig gevoel, misselijkheid, stugge huid, verkramping van de spieren, versuft, moe, weinig moeten plassen, hele donkere urine. Om uitdroging te voorkomen of om uitdroging tegen te gaan, kan het middel ORS (Oral Rehydration Solution) gebruikt worden. Dit is een middel waarin een suiker zit dat ervoor zorgt dat water sneller in het lichaam opgenomen wordt. Verder bevat het ook zout, zodat het tekort aan zout weer wordt bijgevuld. Met dit middel houdt je dus beter vocht vast. Wanneer de uitdroging al ernstig is, moet er contact opgenomen worden met de huisarts. Er zal dan een behandeling in het ziekenhuis moeten plaatsvinden.

Medicijnen?

Medicijnen worden bij buikgriep niet vaak voorgeschreven, dit omdat het vaak na een aantal dagen vanzelf over gaat en medicijnen het genezingsproces niet versnellen. Ook is de griep vaak veroorzaakt door een virus, en dus ongevoelig voor antibiotica, dit werkt namelijk alleen tegen bacteriën.

Speciaal drankje

Wat u wel zou kunnen geven bij kans op uitdroging is een speciaal drankje: ORS, een afkorting van het Engelse ‘Oral Rehydration Salts’. In ORS zitten suikers en zouten die het lichaam nodig heeft voor het vochtbalans. U kunt dit drankje zonder recept bij de apotheek of drogist kopen, als kant- en klare drank of als oplospoeder waarmee u het drankje zelf kunt maken. ORS wordt meestal gegeven zolang de ontlasting waterdun is. Bij veel braken is het verstandig om kleine hoeveelheden tegelijk te geven, iedere tien minuten een eetlepel bijvoorbeeld.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Als

 • u zich suf voelt
 • diarree langer dan drie dagen aanhoudt
 • u een dag niet heeft geplast
 • u voortdurende buikpijn heeft
 • er bloed en/of slijm bij de ontlasting zit
 • u langer dan drie dagen koorts heeft bij de diarree

Bij ouderen en jonge kinderen neemt u al eerder contact op, vooral als het braken, de diarree en de koorts alle drie gepaard gaan.

Besmettelijk

Hoe wordt het virus overgedragen?

Het virus zit in de mond, de darmen en op de handen van degene die besmet is, en kan dus erg makkelijk overgedragen worden. Het virus kan bijvoorbeeld door speekseldruppeltjes van mens tot mens worden overgedragen, bijvoorbeeld bij niezen of hoesten. Ook na toiletbezoek raken de handen besmet als deze niet zeer grondig gereinigd en ontsmet worden, alles wat dan aangeraakt wordt, wordt dan ook weer besmet. Zelfs na het braken kan het virus via de lucht vanuit het braaksel overgedragen worden naar iemand anders. Ongeveer alles wat dus in contact komt met de besmette persoon raakt besmet en kan het virus doen overbrengen.

Wat kan je doen om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen?

Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die besmetting van jezelf of anderen voorkomen.

 • Zo is het verstandig om een toilet voor u zelf te houden als u meerdere toiletten heeft in uw huis, dit omdat het toilet vaak besmet raakt na dat de zieke persoon er gebruik van gemaakt heeft, na elk gebruik het toilet schoonmaken is vaak geen optie.
 • Het is belangrijk om geen eten te bereiden zolang u buikgriep heeft, dit ook in verband met besmetting van het voedsel of keukengerei.
 • U dient uw handen regelmatig zeer zorgvuldig te wassen, vooral na toiletbezoek of braken. Intiem contact met anderen kan het beste vermeden worden, ook een hand geven kan een ander doen besmetten.
 • Ook is het belangrijk om uw mond af te schermen als u moet niezen of hoesten.
 • Het belangrijkste is dus een goede hygiëne, geef het virus geen kans om overgedragen te worden.

Wanneer moet men extra voorzichtig zijn met kans op besmetting?

Extra voorzichtig moet men zijn met het contact met ouderen, kleine kinderen en mensen die al ziek zijn of gevoelig zijn voor ziekte, deze zijn door een lagere weerstand extra vatbaar voor buikgriep, het liefst wordt elk contact met deze groepen zo ver mogelijk vermeden als iemand buikgriep heeft.

Oorzaken

Meestal wordt buikgriep veroorzaakt door een virus. Virussen kunnen heel besmettelijk zijn, zodat de omgeving ook al gauw buikgriep te pakken heeft. Buikgriep wordt ook wel eens veroorzaakt door een bacterie. Daarnaast kan de oorzaak van buikgriep ook parasieten zijn. Dit laatste komt alleen in Nederland niet zo veel voor.

Virus

Er zijn verschillende virussen die buikgriep veroorzaken. De meest bekende zijn:

Norovirus

Het norovirus komt meestal via de mond het lichaam binnen. Het is een heel besmettelijk virus. Dit virus treedt vooral op bij oudere kinderen en volwassenen. Het Norovirus bestaat uit een aantal verschillende types. Het is vernoemd naar de plaats Norwalk (Verenigde Staten), waar het ontdekt is. De tijd tussen de besmetting en het ziek worden (ook wel incubatietijd genoemd), is 15 tot 48 uur. De meeste mensen zijn er 1 tot 4 dagen ziek van.

Rotavirus

Het rotavirus komt zowel bij kinderen als volwassenen voor, maar het kan vooral de kinderen erg ziek maken. Het komt het meest voor bij kinderen onder de 2 jaar en dan voornamelijk bij kinderen tussen de 3 en 15 maanden. Kinderen kunnen diarree krijgen en uitgedroogd raken. De incubatietijd is 1 tot 3 dagen. De meeste mensen zijn hier ongeveer 4 tot 6 dagen ziek van.

Astrovirus

Het astrovirus komt vooral bij baby’s en jonge kinderen voor en dan met name in de winter. Zij kunnen elkaar ook snel besmetten, door bijvoorbeeld het speelgoed wat zij in de mond stoppen. Van dit virus zijn de meeste kinderen niet zo heel erg ziek. De incubatietijd is 3 tot 4 dagen.

Adenovirus

Het adenovirus is wat minder bekend, maar komt ook wel regelmatig voor. Het komt ook weer vooral bij kinderen onder de 2 jaar voor. De incubatietijd is 3 tot 10 dagen. Bij dit virus kan men veel last hebben van diarree, wat wel één tot twee weken kan duren.

Bacterie

Buikgriep kan ook veroorzaakt worden door een bacterie. Dit komt minder vaak voor; de klachten zijn hierbij meestal wat ernstiger. De meest voorkomende soorten bacteriën die buikgriep veroorzaken zijn:

Salmonella

De salmonella bacterie kan het lichaam binnenkomen door het eten van niet goed doorbakken vlees of door het eten van andere dierlijke producten. Het veroorzaakt een infectie in de darmen.

Shigella

De shigella bacterie kan je oplopen door contact met een persoon die besmet is met deze bacterie. Daarnaast kan je het ook oplopen door besmet water of voedsel. De shigella bacterie veroorzaakt ernstige, bloederige diarree.

Campylobacter

De campylobacter is vooral te vinden in pluimvee. Wanneer je het vlees niet genoeg verhit, kan deze bacterie in je lichaam terecht komen.

Escherichia coli

De escherichia coli is een bacterie die in de darmen te vinden is. Verschillende types van deze bacterie kunnen darmontsteking veroorzaken. De symptomen hiervan zijn diarree en buikkrampen.

Parasiet

Tenslotte kunnen ook parasieten de veroorzakers zijn van buikgriep. Deze loopt men vooral op door het drinken van besmet water.

Cryptosporidium

Deze parasiet kan voor ernstige diarree zorgen, tot uitdroging toe.

Giardia

De giardia parasiet kan ook voor ernstige diarree zorgen en komt vooral het lichaam binnen door besmet water of eten.

Symptomen

Buikgriep is heel vervelend en het brengt ook verschillende klachten met zich mee. Meestal duren deze klachten maar enkele dagen en gaan ze vanzelf weer over. Over het algemeen wordt er niets tegen deze klachten gedaan, tenzij de klachten ernstig zijn.

Veelvoorkomende symptomen

De symptomen van buikgriep zijn meestal heel herkenbaar. Over het algemeen zijn het vaak dezelfde soort klachten. Niet iedereen heeft last van alle symptomen die bij buikgriep horen. Het kan zijn dat er maar één of enkele klachten optreden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Misselijkheid

De meeste mensen hebben last van misselijkheid tijdens een buikgriep. Dit komt omdat de maag of darmen ontstoken zijn.

Overgeven

De misselijkheid kan leiden tot overgeven. Het middenrif trekt tijdens het overgeven samen en duwt de maaginhoud door je slokdarm naar buiten. Door over te geven komen de stoffen die het lichaam geïnfecteerd hebben naar buiten. Het is dus juist goed om over te geven, omdat de bacterie of het virus zo uit het lichaam gaat. Meestal voel je je eerst heel misselijk en kan het zweet je uitbreken. Na het overgeven voel je je meestal al snel wat beter.

Diarree

Je kan ook flink wat last hebben van diarree. Hierbij kan wat bloed en slijm meekomen. Doordat je darmen niet helemaal optimaal functioneren, wordt er geen of weinig water uit de ontlasting onttrokken. Normaal gesproken halen de darmen water uit de ontlasting. Nu gebeurt dat niet, zodat de ontlasting heel waterig wordt, diarree dus.

Pijn in onderbuik

Bij buikgriep kan je ook pijn in de onderbuik hebben. Dit komt doordat de maag of de darmen ontstoken zijn.

Weinig eetlust

De meeste mensen hebben weinig eetlust wanneer zij buikgriep hebben.

Borrelen van darmen

Verder is een veelgehoorde klacht het borrelen van de darmen (borborygmi). Dit kan vervelend zijn, maar je kan er weinig tegen doen.

Maagpijn

Wanneer de maag ontstoken is, kan je daar ook pijn van hebben. Vaak gaat dit ook weer gepaard met misselijkheid.

Overige symptomen

Naast deze symptomen zijn er nog een aantal symptomen die als gevolg van de buikgriep op kunnen treden. Dit zijn:

Duizeligheid en vermoeidheid

Meestal voel je je bij buikgriep helemaal niet fit. Je bent moe en futloos en kan je ook duizelig voelen. Het beste is om dan lekker in bed te kruipen.

Spierpijn en hoofdpijn

Bij een stevige buikgriep kan je ook last hebben van spierpijn en hoofdpijn.

Symptomen van uitdroging

Bij een ernstige buikgriep kan er veel worden overgegeven of kan de persoon erg aan de diarree zijn. Dit kan tot uitdroging leiden. Het is daarom noodzakelijk om dit goed in de gaten te houden. De symptomen die bij uitdroging horen, zijn: droge mond, dorst, diepliggende ogen, zweverig gevoel, misselijkheid, stugge huid, verkramping van de spieren, versuft, moe, weinig moeten plassen, hele donkere urine. Om uitdroging te voorkomen of om dit tegen te gaan, is het nodig om veel water te drinken. Daarnaast kan je nog een bepaald middel gebruiken dat ervoor zorgt dat je het vocht beter vasthoudt, zoals ORS (Oral Rehydration Solution).

DELEN
Vorig artikelBloeddruk
Volgend artikelHielspoor

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here