6 Tips voor de gezondheid van mannen boven de 40

0
1178

Naarmate mannen ouder worden wordt de kans op gezondheidsproblemen groter. Het gaat hierbij om aandoeningen zoals, erectieproblemen, lagere testosteronspiegel, prostaatproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Hoewel het onmogelijk is om alle leeftijdsgerelateerde problemen te voorkomen, zijn er toch tips om de kans op het ontwikkelen van een van deze aandoeningen te verkleinen.

Gezond dieet voor het hart

Gewichtsproblemen en overgewicht door slechte eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging, en teveel tijd spenderen op de tablet nemen epidemische proporties aan, bij zowel kinderen als volwassenen vandaag de dag.

Een gezond dieet voor het hart zou eigenlijk al moeten beginnen in de kinderjaren. Mannen boven de 40 die als kinderen te zwaar waren hebben meer kans op overgewicht of obesitas als volwassenen. Als je de 40 nadert of over de 40 bent en overgewicht hebt, weet je de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt, met inbegrip van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, slaapproblemen, artritis, gewrichtsproblemen en een verhoogd risico op kanker. Mannen met overgewicht of obesitas leven over het algemeen korter dan mannen met een gezond gewicht en levensstijl. Kinderen hebben over het algemeen een snellere stofwisseling, waardoor hun lichaam veel efficienter voeding kan verteren en verbranden. Dit proces begint bij mannen rond de 35 – 40 jaar te vertragen, maar kan soms al beginnen bij mannen van 20 jaar. Zeker in het geval van mannen met een familiegeschiedenis van overgewicht of andere gezondheidskwesties.

Als je bereid bent om een gezond dieet voor het hart te volgen kun je het beste producten schrappen die rijk zijn aan vet, slecht cholesterol (LDL), suiker en transvetten, en vervang deze met producten die rijk zijn aan omega-3 vetten, proteinen, goed cholesterol (HDL) en weinig suiker bevatten. Op deze manier kun je de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk verkleinen.

Zorg goed voor je prostaat

Problemen aan de prostaat bij mannen beginnen tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar. Er is aangetoond dat een dieet rijk aan zink de gezondheid van de prostaat bevordert. Dit is waarom zink het primaire ingrediënt is in prostaat supplementen. De prostaat heeft meer zink dan elk ander orgaan in het mannelijk lichaam. Onderzoekers weten te melden dat biopten van prostaatkanker weefsel een tekort aan zink vertoont. Wat zij niet hebben kunnen vastleggen is of deze lage niveaus van zink een bijdrage levert aan prostaatproblemen, met inbegrip van prostaatkanker.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Wanneer mannen de leeftijd van 40 bereiken is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, om zo een gezond hart en algemene gezondheid te behouden. De voordelen van lichaamsbeweging stimuleren niet alleen de stofwisseling, maar vermindert ook de spanning op het hart, en verkleint de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook de mentale gezondheid krijgt verbetert aanzienlijk door lichaamsbeweging.

Mensen boven de 40 die regelmatig bewegen zijn over het algemeen gelukkiger, en hebben lagere niveaus van stress, angst, bloeddruk, en depressie.

Overwerk jezelf niet

Er is een overtuiging in onze samenleving dat mensen die harder werken rijker en gelukkiger zijn. Als dat waar was, dan zou de baggeraar of havenarbeider inmiddels miljonair zijn. Het is veel beter om slimmer te werken in plaats van harder.  In werkelijkheid verdienen mensen die lange uren draaien over het algemeen minder geld, zijn vaak minder gelukkig, hebben slechte eetgewoonten omdat ze onregelmatige eettijden hebben of minder gezond voedsel eten. Als je werk geen ruimte over laat voor socialiseren met vrienden, familie en collega’s ontstaat er een vorm van sociaal isolement welke kan leiden tot depressie, emotioneel eten, een zittende levensstijl en andere gezondheidskwesties.

Geniet van sex

Hoewel van alleenstaande mannen van in de 40 is aangetoond dat ze meer drinken, een risicovoller seksuele levensstijl hebben, zij vaker een slecht eetpatroon hebben en minder betekenisvolle relaties hebben met vrouwen. Het tegenovergestelde is waar voor getrouwde mannen. Mannen van in de 40 die getrouwd zijn drinken over het algemeen minder dan alleenstaande mannen, hebben meer betekenisvolle seksuele relaties met hun partner, en steken meer energie in het combineren van werk en gezinsleven. Uit onderzoek blijkt dat mannen die getrouwd zijn zich meer richten op hun gezondheid en leven over het algemeen langer (en meer vervuld) dan alleenstaande mannen.

Veranderingen in het lichaam

Meerdere medische studies hebben aangetoond dat bij mannen rond de 40 veel biologische veranderingen optreden. De stofwisseling wordt trager, wat leidt tot dikkere buik, zeker in het geval van mannen die niet regelmatig bewegen en of gezonde eetgewoonten hebben. Slagaders van het hart beginnen dicht te slibben, waardoor hart- en vaatziekten en diabetes type 2 ontstaan. Vooral bij mannen die roken of slechte eetgewoonten hebben. Hart- en vaatziekten en diabetes zijn twee factoren die bij kunnen dragen aan erectiestoornissen bij mannen van middelbare leeftijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here