5 Verrassende feiten over optimisten

0
599

Optimisme gaat niet over het niet ontvankelijk zijn voor vervelende zaken. Dat is ontkenning. Optimisme – een eigenschap waarmee wordt gedefinieerd hoe we interpreteren en denken over onszelf en de wereld om ons heen – draait om te weten hoeveel controle je in een situatie hebt en daarbij een goed resultaat verwacht wanneer je stappen onderneemt in de zaken waar je wel controle over hebt.

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat optimisten vaak gelukkiger zijn dan pessimisten Maar er zijn ook andere voordelen aan optimisme, waarvan sommige moeilijk te geloven zijn. Hier zijn er vijf de je misschien zullen verbazen.

Optimisten leven langer

Een aantal studies koppelen optimisme en algehele gezondheid en levensduur. Optimisten hebben minder vaak last van een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en leven gemiddeld langer. Optimisten leven 8 tot 10 jaar langer dan pessimisten. Een decennium wat meestal doorgebracht wordt in goede gezondheid. Deze gezondheidsfactoren worden voor het grootste deel beïnvloed doordat optimisten goed voor zichzelf zorgen en een goede zelfbeheersing hebben. Wanneer men een vervelende, maar behandelbare, diagnose krijgt reageren pessimisten over het algemeen fatalistisch en zien bijv. een hartaanval of behandelbare kanker als een dreigend doodvonnis.

Optimisten, aan de andere kant, erkennen de ernst van de situatie, maar ondernemen vaak wel direct actie om weer in goede gezondheid te komen.

Optimisten hebben een beter liefdesleven

Optimisten hebben een hogere kwaliteit en langdurige liefdesrelaties, volgens onderzoekers van de Stanford University. En, misschien verrassend, deze resultaten houden stand wanneer maar een partner een optimist is.

Psychologen geloven dat optimisme leidt tot een groter gevoel van vermeende steun van de partner. Wanneer gevraagd wordt naar een moment van onenigheid in de relatie, zeggen zowel optimisten als hun partner, dat hun partner investeerde in de relatie, wat zorgt dat conflicten beter en sneller worden opgelost. Ander onderzoekt toont aan, hoe meer we onze partners idealiseren – onszelf vertellen dat ze geweldig zijn, op een realistische manier – hoe gelukkiger we zijn in onze relaties.

Optimisten zijn succesvoller

Optimisten worden vaak gezien als meer charismatisch, doelgerichter, en goed in het omgaan met nare situaties en deze om te zetten in een goed resultaat. Optimisten lijken vaak makkelijker een passende baan te vinden met minder inspanning dan pessimisten. Wanneer ze werken, maken optimisten meer kans op promotie en optimistische managers kunnen effectiever zijn bij het helpen om anderen productiever te maken en hun doelen te realiseren.

Optimisten zijn minder vaak ziek

Optimisten zijn minder vaak ziek, en als ze dit toch zijn knappen ze over het algemeen sneller op. Optimistische denkers herstellen sneller van grote operaties, ervaren minder blessures, hebben minder pijn bij chronische aandoeningen, en hebben minder ontstekingen.

Optimisten ervaren minder stress

Optimisten neigen ernaar minder stress te ervaren dan pessimisten of realisten. Omdat zij in zichzelf en hun mogelijkheden geloven, verwachten zij dat er goede dingen gebeuren. Ze zien negatieve gebeurtenissen als kleine tegenslagen die eenvoudig te overwinnen zijn, en houden zich positieve zaken voor als bewijs dat de dingen beter zullen worden. Door in zichzelf te geloven nemen zij ook meer risico’s en creëren zij zelf meer positieve gebeurtenissen in hun leven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here